Katholieke Scholen Gemeenschap Apeldoorn

Onlangs werden we door Batenburg installatietechniek gevraagd om mee te denken over het vervangen en verduurzamen van klaslokalen en gangzones op alle verdiepingen van het KSG in Apeldoorn. Dat hebben wij met veel plezier gedaan. Het plan dat wij maakten werd goedgekeurd en is recent opgeleverd.

Voor de lokalen is er gekozen voor Emilux Turijn 4000K met opbouwranden. De gangzones op de begane grond zijn voorzien van maatwerk Emilux Madrid. Op de volledige 1e verdieping is gekozen voor Emilux Turijn in combinatie met Wieland bekabeling. De open leerruimte op de 2e etage is voorzien van de superior lichtlijn van Emilux. Tot slot hebben we in het trappenhuis gekozen voor Emilux strong.

In alle lokalen zijn de armaturen voorzien van Casambi. De keuze voor Casambi was tweeledig: er was geen mogelijkheid voor het aanbrengen van extra bekabeling in de bestaande bouw. Daarnaast zijn de lokalen door een combinatie met Casambi opbouw aanwezigheid melders en draadloze wandschakelaars bij de leraar een stuk duurzamer geworden.

Erfgooierscollege

In Huizen wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw van het Erfgooierscollege. In opdracht van Electro-Technisch Buro Joh. ten Brinke IJsselmuiden B.V. levert Spectrus hier de verlichting. Voordat het zover was, heeft het technisch ontwerpteam van Spectrus alle lichtberekeningen gemaakt en zijn alle Revit bestanden van de armaturen door Ten Brinke verwerkt in het BIM model. Tevens heeft Spectrus meegedacht over het stekkerbaar installeren. Op dit moment zijn wij druk bezig met het afmonteren en leveren van alle armaturen per verdieping. In dit project gaan met name de Emilux Turijn inlegarmaturen en Arrondi inbouwdownlighters. Veel armaturen zijn DALI dimbaar en alles wordt met Wieland componenten stekkerklaar aangeleverd.

De nieuwe, energieneutrale school krijgt een L-vorm – met de entree in de ‘oksel’ en richt zich op het schoolplein het Gooierserf. Het ontwerp van dit gebouw komt uit de hand van Jaap Augustijn, ZEEP, M3V adviespartners en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos. Zij werkten aan de indeling, de vorm en omvang van de ruimten. De begane grond is met name bedoeld voor ‘ontmoeten’, in de grote lichte aula met een tribunetrap naar de eerste verdieping waar zich onder meer de docentenkamer bevindt. Op de verdiepingen zijn ruimten van allerlei groottes en met diverse functies bedacht zoals lokalen, studio’s, studiepleinen, ‘duo-werkplekken’ (voor bv een mentor en een leerling) op de gangen.

Naar verwachting zal het vernieuwde Erfgooiers College in Q1 van 2021 in gebruik genomen worden.

Carolus Clusius College

Voor de renovatie en nieuwbouw van het Carolus Clusius College in Zwolle is de hulp van Spectrus ingeroepen. In samenwerking met Ten Brinke IJsselmuiden en Architect Bruins uit Zwolle hebben we een mooi project afgeleverd.

Voor het maken van dit lichtplan, hebben we een behoorlijke rekensom gemaakt. Het ging immers om heel veel verschillende verlichting binnen. Als basis in de gangen hebben we gekozen voor Comodore downlighters. De klaslokalen en verschillende werkplekken kregen een lichttechnisch inlegarmatuur met reflectoren. De trappenhuizen werden voorzien van industriële pendel armaturen. Door de strakke en rustige indeling van het college komt de verlichting prachtig tot zijn recht.