Voortman Engineering Rijssen

Tegenover Voortman Steel Group is een nieuw kantoor met hal en parkeergarage gebouwd, ofwel het Engineering Center voor Voortman Steel Machinery. In het Engineering Center zit een R&D-hal, kantoren, een multifunctioneel bedrijfsrestaurant en een vergadercentrum. Het pand hiernaast is van Voortman Experience, ook met de verlichting van Spectrus. Werkelijk een heel mooi project welke wij onlangs realiseerden. Van Lossen Groep uit Rijssen heeft de opdracht voor de installatie verworven. Wij hebben vervolgens samen met Dijkink Elektra (onderdeel Van Losser Groep) het lichtplan opgesteld en de armaturen geleverd.
Het pand zelf is een ontwerp van Reitsema & Partners architecten. De kantoren (ca 5.500m2) zijn ruim, transparant en open, met als resultaat een dynamische omgeving gericht op samenwerking. De naastgelegen R&D-hal (ca 2000m2) is voorzien van twee bovenloopkranen. Tussen het nieuwe Engineering Center en het bestaande Experience Center is de nieuwe drielaagse parkeergarage gebouwd.
Behalve een indrukwekkend gebouw is dit een mooi gerealiseerd project geworden. Met de Voortman Campus zijn de mensen goed in staat om te werken, ontspannen en samen te komen.
Geleverd: Emilux Milaan op- en inbouw, Madrid, Bologna, Valencia. Alles DALI gestuurd en Wieland voorgemonteerd.
Diverse verschillende hanglampen en buitenarmaturen, zoals Emilux Visby, Almelo, masten met paaltoparmatuur Anne (Sustainder), Grondspots Light Up (iGuzzini).

TotaalBED Hattemerbroek

TotaalBED uit Zwolle heeft onlangs een nieuw hoofdkantoor en distributiecentrum laten bouwen op het bedrijvenpark H2O in Zwolle. Vanuit dit nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum worden alle 22 eigen winkels bediend. Het doel van TotaalBED is om de komende jaren door te groeien van 22 naar 32 winkels.
Voor dit mooie project hebben wij een lichtplan mogen maken voor het gehele pand. De complete installatie is verzorgd door Bakker TIB.
Voor de algemene verlichting is de Emilux Milaan downlighter en het Aberdeen armatuur met verdiepte LEDs toegepast. De aanvullende, decoratieve verlichting hebben we in samenwerking met Evelien Lulofs Interieur en Branding ingevuld, waarbij Evelien voor de sfeerimpressies heeft gezorgd en wij voor technische invulling ervan. Voor deze decoratieve aanvulling hebben we armaturen toegepast van Wever&Ducré, XAL, Nova Luce en Karizma Luce. De buitenverlichting hebben we ingevuld met Performance in Lighting en in het magazijn zorgt de Emilux Superior voor een prettig werklicht.
Alle armaturen zijn middels DALI aan te sturen en zijn uitgevoerd met Wieland bekabeling wat het installatiegemak verhoogd, aangezien alles doorkoppelbaar is.

Woningstichting Sint Joseph Almelo

Nieuwe verlichting voor 80 wooncomplexen

Woningstichting Sint Joseph is een middelgrote woningstichting gevestigd in Almelo. Het werkgebied met ruim 4.900 woningen ligt voor het grootste deel in de gemeente Almelo, maar ze hebben ook een aantal woningen in de gemeente Dinkelland. Daarnaast verhuren ze garages, parkeerplaatsen, kantoorpanden en winkelruimten.

De meeste woningen van Sint Joseph bevinden zich in verschillende wooncomplexen. In de komende periode zet Sint Joseph groot in op het onderhoud en de verduurzaming van deze wooncomplexen. Denk hierbij aan het aansluiten op een warmtenet, gevel- en dakisolatie, maar ook vervanging van de traditionele verlichting naar LED. Dit alles met als doel om het energieverbruik te verlagen, zodat de woonlasten gelijk kunnen blijven en het wooncomfort wordt verhoogd.

Voor de verduurzaming van de verlichting heeft Sint Joseph de hulp ingeroepen van Spectrus licht en advies. Na gesprekken over de invulling van het project hebben we opdracht gekregen voor het verduurzamen van 80 wooncomplexen. Samen met de woningstichting hebben we besloten om het project op te delen in 4 fases:
1. Inventarisatie
2. Advies
3. Offerte en vergelijk
4. Projectuitvoering

Inventarisatie
Fase 1 van het project was het inventariseren van de huidige verlichting in de algemene ruimtes van de 80 wooncomplexen. In totaal gaat het om ongeveer 3500 armaturen. Welke en hoeveel armaturen bevinden zich nu in elke ruimte en met welke techniek (CFL/Gasontlading/Halogeen)? Zijn de armaturen uitgevoerd met een noodvoorziening of niet? Dit kan alleen met een schouw ter plaatse, dus dat betekent dat we elk armatuur open hebben moeten maken voor al deze informatie. Vervolgens hebben we van elk type armatuur een foto gemaakt en er een waardeoordeel aan gehangen qua ouderdom en verbruik. Ook hebben we bekeken of het lichtniveau nog voldoet aan de wettelijke eisen. De inventarisatie en bevinden hebben we per wooncomplex uitgewerkt en gedeeld met Sint Joseph.

Advies
Per wooncomplex hebben we advies uitgebracht over de urgentie van de vervanging. Dit advies is gebaseerd op de ouderdom van de armaturen in combinatie met het (hoge) verbruik van de armaturen per locatie. Vervolgens hebben we per armatuur een aantal LED vervangers van verschillende merken aangeboden, die qua maatvoering, lumenoutput en sfeerbeeld overeen komen het huidige armatuur.
Om de verduurzaming meer kracht bij te zetten en ook de energiekosten nog meer te verlagen, hebben we de mogelijkheid tot step-dim besproken. Hierbij brandt de verlichting op 30% en als er beweging gedetecteerd wordt, dan springt deze naar 100%. Na verloop van tijd dimt de verlichting dan weer terug naar 30%. Hiermee voorkom je dat er onnodig veel ‘hinderlijk’ licht is in de trappenhuizen en bespaar je op de energiekosten. Tevens is het terug dimmen goed voor de levensduur van de LED modules en gaat de techniek in het armatuur dus langer mee, wat weer te goede komt aan de duurzaamheid. Doordat er wel altijd iets van licht aanwezig is, blijft het gevoel van veiligheid gewaarborgd. We hopen ook dat door middel van de step-dim functie deze manier van verlichten een stukje bewustwording bij de bewoners creëert, zodat ze in hun eigen huis kijken naar de mogelijkheden voor besparing en verduurzaming.
Uiteraard hebben wij bij het uitbrengen van het advies rekening gehouden met de huidige normen en eisen.


Offerte en vergelijk
De woningstichting heeft onze offerte met de daarbij behorende demo armaturen in overweging genomen. Sint Joseph is op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en heeft deze aan ons voorgelegd. Samen zijn we zo tot een goed assortiment gekomen om dit project mee in te vullen. Via een aanbesteding heeft de woningstichting de juiste installateur gevonden voor de montage van de verlichting voor alle wooncomplexen. Samen met beide partijen hebben we vervolgens een planning gemaakt voor het vervangen van de verlichting.

Projectuitvoering
Met de planning klaar en de opdrachten verstrekt, zijn we aan de slag gegaan met de fabricage en assemblage van de verschillende producten. Sint Joseph heeft in de meeste gevallen gekozen voor LED armaturen van het merk Emilux. Spectrus is daarvan de distributeur in Nederland, dus kunnen wij deze armaturen klant-specifiek assembleren. Door gebruik te maken van Tridonic componenten kunnen we een hoog kwaliteitsniveau waarborgen. Ook worden een aantal armaturen via andere leveranciers aangeschaft. Spectrus regelt dat deze op tijd besteld worden en bij ons binnen zijn. Daarna is het nog zaak om de juiste armaturen per wooncomplex samen te voegen en op de afgesproken datum en plaats te leveren.
Aan het eind van het project verzorgen we een mooi en overzichtelijk digitaal boekwerk met daarin per wooncomplex het armaturenoverzicht met alle specificaties. In totaal betreft het ongeveer 3500 armaturen, waarvan er ruim 2500 van het fabricaat Emilux zijn.

Woningstichting Sint Joseph te Almelo
Sint Joseph is een woningcorporatie die betaalbaar wonen en een prettige leefomgeving bovenaan zet. Hierbij staat het belang van de huurders voorop. Daarom investeren ze in het toevoegen van kwaliteit; van de woningen, van de wijken/buurten, van samenwerking, van de organisatie en van de dienstverlening.

Spectrus licht en advies
Spectrus Licht & Advies is specialist op het gebied van lichtadvies & verlichting. Naast leverancier van verlichting zijn wij een betrouwbare en zeer deskundige adviespartner. Ons motto ‘Eerst het licht, dan de lamp’ geeft precies aan waarvoor we staan. Niet zomaar verlichting verkopen, maar eerst de lichtbehoefte goed in kaart brengen en pas daarna de juiste armaturen erbij zoeken.
Kunt u hulp gebruiken bij het uitlichten van bepaalde objecten, heeft u behoefte aan een lichtplan voor uw bedrijfspand of woning, wilt u meer weten over domotica binnen uw leefomgeving óf wilt ondersteuning bij de implementatie van een duurzaam lichtplan? Dan bent u bij Spectrus aan het juiste adres. Wij begeleiden u in het complete traject, van de aanvraag en het advies tot aan de levering.
Wij zijn daarom trots dat de Sint Joseph ons het vertrouwen heeft gegeven om bovenstaand project tot een goed einde te leiden. Al onze kwaliteiten worden hierin benut, van de inventarisatie naar de aanbieding van goede vervangers tot aan de assemblage en levering op het gewenste project op het gewenste tijdstip.

Brinkgarage Deventer

Eind 2022 is de Brinkgarage in Deventer heropend. Onder de Wilhelminabrug werd begin van deze eeuw de Brinkgarage gerealiseerd. Het doel van deze garage was om tijdelijk het parkeerprobleem in de stad te kunnen opvangen totdat er zich een beter alternatief zou voordoen. Dat alternatief bleef uit, maar de druk op parkeergelegenheden nam toe. Daarop heeft de gemeente besloten de parkeergarage een permanente status te geven én te renoveren, zodat deze garage klaar is voor de toekomst.

Studionvb is verantwoordelijk voor het ontwerp van de vernieuwde parkeergarage en Bouwgenoot voor de technische realisatie. Het was dan ook Bouwgenoot die contact met ons opnam om de wensen voor verlichting om te zetten in daadwerkelijke uitvoering. Er waren verschillende onderdelen waar we rekening mee moesten houden. Zo wilden ze het plafond en de pilaren vanaf de begane grond aanlichten voor een ruimere beleving, moest het voetgangersgebied en de entree voorzien worden van onderscheidende en speelse verlichting en last but not least moest het mogelijk zijn om de verlichting te regelen in verschillende scenes. Daar hebben we in kunnen voorzien. Na een presentie mét lichtberekening en 3D impressies was de opdracht voor ons en heeft ETI Leerkes BV alles prachtig uitgevoerd.

Wat hebben we verwerkt?

  • Ocean armaturen van Emilux,
  • In ground Square armaturen van Performance in Lighting
  • Tube armaturen van RZB
  • IP65 LED Neonflex
  • Noodverlichting van Emilux

 

Winkelcentrum De Hoge Wal – Rijssen

Wie wil winkelen in een sfeervolle omgeving zou eens een bezoek aan De Hoge Wal in Rijssen moeten brengen. Dit winkelcentrum is onlangs compleet vernieuwd en voldoet hiermee aan alle eisen van deze tijd. Zo is er gewerkt met FSC goedgekeurd hout om het enerzijds duurzaam te maken, maar anderzijds te zorgen voor karakter en meer sfeer.

In opdracht van Jansen Groep (eigenaar winkelcentrum),Akor (Bouwrealisatie) en Dijkink Elektra (installateur) werden wij aangetrokken voor het vraagstuk verlichting. Ook hierbij speelde duuzaamheid een belangrijke rol. Wij hebben een lichtplan gemaakt met berekening en 3D impressie. Er zijn de nodige Milaan downlighters van Emilux toegepast, allemaal DALI dimbaar en voorzien van voorgemonteerde Wieland GST en BST-connectoren om zo een gemakkelijke montage te realiseren. Als eyecatcher in de centrale hal hebben we ervoor gekozen om drie cirkelarmaturen met een diameter van drie meter van Prolicht op te hangen. Het winkelcentrum is door de aankleding al een beleving an sich!

Katholieke Scholen Gemeenschap Apeldoorn

Onlangs werden we door Batenburg installatietechniek gevraagd om mee te denken over het vervangen en verduurzamen van klaslokalen en gangzones op alle verdiepingen van het KSG in Apeldoorn. Dat hebben wij met veel plezier gedaan. Het plan dat wij maakten werd goedgekeurd en is recent opgeleverd.

Voor de lokalen is er gekozen voor Emilux Turijn 4000K met opbouwranden. De gangzones op de begane grond zijn voorzien van maatwerk Emilux Madrid. Op de volledige 1e verdieping is gekozen voor Emilux Turijn in combinatie met Wieland bekabeling. De open leerruimte op de 2e etage is voorzien van de superior lichtlijn van Emilux. Tot slot hebben we in het trappenhuis gekozen voor Emilux strong.

In alle lokalen zijn de armaturen voorzien van Casambi. De keuze voor Casambi was tweeledig: er was geen mogelijkheid voor het aanbrengen van extra bekabeling in de bestaande bouw. Daarnaast zijn de lokalen door een combinatie met Casambi opbouw aanwezigheid melders en draadloze wandschakelaars bij de leraar een stuk duurzamer geworden.

Erfgooierscollege

In Huizen wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw van het Erfgooierscollege. In opdracht van Electro-Technisch Buro Joh. ten Brinke IJsselmuiden B.V. levert Spectrus hier de verlichting. Voordat het zover was, heeft het technisch ontwerpteam van Spectrus alle lichtberekeningen gemaakt en zijn alle Revit bestanden van de armaturen door Ten Brinke verwerkt in het BIM model. Tevens heeft Spectrus meegedacht over het stekkerbaar installeren. Op dit moment zijn wij druk bezig met het afmonteren en leveren van alle armaturen per verdieping. In dit project gaan met name de Emilux Turijn inlegarmaturen en Arrondi inbouwdownlighters. Veel armaturen zijn DALI dimbaar en alles wordt met Wieland componenten stekkerklaar aangeleverd.

De nieuwe, energieneutrale school krijgt een L-vorm – met de entree in de ‘oksel’ en richt zich op het schoolplein het Gooierserf. Het ontwerp van dit gebouw komt uit de hand van Jaap Augustijn, ZEEP, M3V adviespartners en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos. Zij werkten aan de indeling, de vorm en omvang van de ruimten. De begane grond is met name bedoeld voor ‘ontmoeten’, in de grote lichte aula met een tribunetrap naar de eerste verdieping waar zich onder meer de docentenkamer bevindt. Op de verdiepingen zijn ruimten van allerlei groottes en met diverse functies bedacht zoals lokalen, studio’s, studiepleinen, ‘duo-werkplekken’ (voor bv een mentor en een leerling) op de gangen.

Naar verwachting zal het vernieuwde Erfgooiers College in Q1 van 2021 in gebruik genomen worden.

Carolus Clusius College

Voor de renovatie en nieuwbouw van het Carolus Clusius College in Zwolle is de hulp van Spectrus ingeroepen. In samenwerking met Ten Brinke IJsselmuiden en Architect Bruins uit Zwolle hebben we een mooi project afgeleverd.

Voor het maken van dit lichtplan, hebben we een behoorlijke rekensom gemaakt. Het ging immers om heel veel verschillende verlichting binnen. Als basis in de gangen hebben we gekozen voor Comodore downlighters. De klaslokalen en verschillende werkplekken kregen een lichttechnisch inlegarmatuur met reflectoren. De trappenhuizen werden voorzien van industriële pendel armaturen. Door de strakke en rustige indeling van het college komt de verlichting prachtig tot zijn recht.