Brinkgarage Deventer

Eind 2022 is de Brinkgarage in Deventer heropend. Onder de Wilhelminabrug werd begin van deze eeuw de Brinkgarage gerealiseerd. Het doel van deze garage was om tijdelijk het parkeerprobleem in de stad te kunnen opvangen totdat er zich een beter alternatief zou voordoen. Dat alternatief bleef uit, maar de druk op parkeergelegenheden nam toe. Daarop heeft de gemeente besloten de parkeergarage een permanente status te geven én te renoveren, zodat deze garage klaar is voor de toekomst.

Studionvb is verantwoordelijk voor het ontwerp van de vernieuwde parkeergarage en Bouwgenoot voor de technische realisatie. Het was dan ook Bouwgenoot die contact met ons opnam om de wensen voor verlichting om te zetten in daadwerkelijke uitvoering. Er waren verschillende onderdelen waar we rekening mee moesten houden. Zo wilden ze het plafond en de pilaren vanaf de begane grond aanlichten voor een ruimere beleving, moest het voetgangersgebied en de entree voorzien worden van onderscheidende en speelse verlichting en last but not least moest het mogelijk zijn om de verlichting te regelen in verschillende scenes. Daar hebben we in kunnen voorzien. Na een presentie mét lichtberekening en 3D impressies was de opdracht voor ons en heeft ETI Leerkes BV alles prachtig uitgevoerd.

Wat hebben we verwerkt?

  • Ocean armaturen van Emilux,
  • In ground Square armaturen van Performance in Lighting
  • Tube armaturen van RZB
  • IP65 LED Neonflex
  • Noodverlichting van Emilux

 

Katholieke Scholen Gemeenschap Apeldoorn

Onlangs werden we door Batenburg installatietechniek gevraagd om mee te denken over het vervangen en verduurzamen van klaslokalen en gangzones op alle verdiepingen van het KSG in Apeldoorn. Dat hebben wij met veel plezier gedaan. Het plan dat wij maakten werd goedgekeurd en is recent opgeleverd.

Voor de lokalen is er gekozen voor Emilux Turijn 4000K met opbouwranden. De gangzones op de begane grond zijn voorzien van maatwerk Emilux Madrid. Op de volledige 1e verdieping is gekozen voor Emilux Turijn in combinatie met Wieland bekabeling. De open leerruimte op de 2e etage is voorzien van de superior lichtlijn van Emilux. Tot slot hebben we in het trappenhuis gekozen voor Emilux strong.

In alle lokalen zijn de armaturen voorzien van Casambi. De keuze voor Casambi was tweeledig: er was geen mogelijkheid voor het aanbrengen van extra bekabeling in de bestaande bouw. Daarnaast zijn de lokalen door een combinatie met Casambi opbouw aanwezigheid melders en draadloze wandschakelaars bij de leraar een stuk duurzamer geworden.

Erfgooierscollege

In Huizen wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwbouw van het Erfgooierscollege. In opdracht van Electro-Technisch Buro Joh. ten Brinke IJsselmuiden B.V. levert Spectrus hier de verlichting. Voordat het zover was, heeft het technisch ontwerpteam van Spectrus alle lichtberekeningen gemaakt en zijn alle Revit bestanden van de armaturen door Ten Brinke verwerkt in het BIM model. Tevens heeft Spectrus meegedacht over het stekkerbaar installeren. Op dit moment zijn wij druk bezig met het afmonteren en leveren van alle armaturen per verdieping. In dit project gaan met name de Emilux Turijn inlegarmaturen en Arrondi inbouwdownlighters. Veel armaturen zijn DALI dimbaar en alles wordt met Wieland componenten stekkerklaar aangeleverd.

De nieuwe, energieneutrale school krijgt een L-vorm – met de entree in de ‘oksel’ en richt zich op het schoolplein het Gooierserf. Het ontwerp van dit gebouw komt uit de hand van Jaap Augustijn, ZEEP, M3V adviespartners en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Lithos. Zij werkten aan de indeling, de vorm en omvang van de ruimten. De begane grond is met name bedoeld voor ‘ontmoeten’, in de grote lichte aula met een tribunetrap naar de eerste verdieping waar zich onder meer de docentenkamer bevindt. Op de verdiepingen zijn ruimten van allerlei groottes en met diverse functies bedacht zoals lokalen, studio’s, studiepleinen, ‘duo-werkplekken’ (voor bv een mentor en een leerling) op de gangen.

Naar verwachting zal het vernieuwde Erfgooiers College in Q1 van 2021 in gebruik genomen worden.

Carolus Clusius College

Voor de renovatie en nieuwbouw van het Carolus Clusius College in Zwolle is de hulp van Spectrus ingeroepen. In samenwerking met Ten Brinke IJsselmuiden en Architect Bruins uit Zwolle hebben we een mooi project afgeleverd.

Voor het maken van dit lichtplan, hebben we een behoorlijke rekensom gemaakt. Het ging immers om heel veel verschillende verlichting binnen. Als basis in de gangen hebben we gekozen voor Comodore downlighters. De klaslokalen en verschillende werkplekken kregen een lichttechnisch inlegarmatuur met reflectoren. De trappenhuizen werden voorzien van industriële pendel armaturen. Door de strakke en rustige indeling van het college komt de verlichting prachtig tot zijn recht.