Lichtstudio Spectrus

De verbouwing van onze lichtstudio is afgerond en we zijn er maar wat trots op! We hebben geprobeerd verschillende hoekjes te creëren. Particuliere verlichting, retailverlichting, buitenverlichting, alles komt nu terug in onze lichtstudio. Uiteraard mag een hoek specifiek voor Emilux niet ontbreken. Zoals op de foto’s te zien is, hebben we niet de hele lichtstudio volgehangen met verlichting, maar we hebben wel van de meeste merken één of meerdere armaturen opgenomen. Merken zoals One Light, Ideal Lux, Wever&Ducré, Delta Light, Modular, Knikerboker, Flos, Kreon, Tonone, Good&Mojo, Lombardo zijn vertegenwoordigd in onze lichtstudio.
Alles wordt gestuurd via Casambi, zodat we makkelijk en snel tussen de verschillende groepen kunnen schakelen.

Woningstichting Sint Joseph Almelo

Nieuwe verlichting voor 80 wooncomplexen

Woningstichting Sint Joseph is een middelgrote woningstichting gevestigd in Almelo. Het werkgebied met ruim 4.900 woningen ligt voor het grootste deel in de gemeente Almelo, maar ze hebben ook een aantal woningen in de gemeente Dinkelland. Daarnaast verhuren ze garages, parkeerplaatsen, kantoorpanden en winkelruimten.

De meeste woningen van Sint Joseph bevinden zich in verschillende wooncomplexen. In de komende periode zet Sint Joseph groot in op het onderhoud en de verduurzaming van deze wooncomplexen. Denk hierbij aan het aansluiten op een warmtenet, gevel- en dakisolatie, maar ook vervanging van de traditionele verlichting naar LED. Dit alles met als doel om het energieverbruik te verlagen, zodat de woonlasten gelijk kunnen blijven en het wooncomfort wordt verhoogd.

Voor de verduurzaming van de verlichting heeft Sint Joseph de hulp ingeroepen van Spectrus licht en advies. Na gesprekken over de invulling van het project hebben we opdracht gekregen voor het verduurzamen van 80 wooncomplexen. Samen met de woningstichting hebben we besloten om het project op te delen in 4 fases:
1. Inventarisatie
2. Advies
3. Offerte en vergelijk
4. Projectuitvoering

Inventarisatie
Fase 1 van het project was het inventariseren van de huidige verlichting in de algemene ruimtes van de 80 wooncomplexen. In totaal gaat het om ongeveer 3500 armaturen. Welke en hoeveel armaturen bevinden zich nu in elke ruimte en met welke techniek (CFL/Gasontlading/Halogeen)? Zijn de armaturen uitgevoerd met een noodvoorziening of niet? Dit kan alleen met een schouw ter plaatse, dus dat betekent dat we elk armatuur open hebben moeten maken voor al deze informatie. Vervolgens hebben we van elk type armatuur een foto gemaakt en er een waardeoordeel aan gehangen qua ouderdom en verbruik. Ook hebben we bekeken of het lichtniveau nog voldoet aan de wettelijke eisen. De inventarisatie en bevinden hebben we per wooncomplex uitgewerkt en gedeeld met Sint Joseph.

Advies
Per wooncomplex hebben we advies uitgebracht over de urgentie van de vervanging. Dit advies is gebaseerd op de ouderdom van de armaturen in combinatie met het (hoge) verbruik van de armaturen per locatie. Vervolgens hebben we per armatuur een aantal LED vervangers van verschillende merken aangeboden, die qua maatvoering, lumenoutput en sfeerbeeld overeen komen het huidige armatuur.
Om de verduurzaming meer kracht bij te zetten en ook de energiekosten nog meer te verlagen, hebben we de mogelijkheid tot step-dim besproken. Hierbij brandt de verlichting op 30% en als er beweging gedetecteerd wordt, dan springt deze naar 100%. Na verloop van tijd dimt de verlichting dan weer terug naar 30%. Hiermee voorkom je dat er onnodig veel ‘hinderlijk’ licht is in de trappenhuizen en bespaar je op de energiekosten. Tevens is het terug dimmen goed voor de levensduur van de LED modules en gaat de techniek in het armatuur dus langer mee, wat weer te goede komt aan de duurzaamheid. Doordat er wel altijd iets van licht aanwezig is, blijft het gevoel van veiligheid gewaarborgd. We hopen ook dat door middel van de step-dim functie deze manier van verlichten een stukje bewustwording bij de bewoners creëert, zodat ze in hun eigen huis kijken naar de mogelijkheden voor besparing en verduurzaming.
Uiteraard hebben wij bij het uitbrengen van het advies rekening gehouden met de huidige normen en eisen.


Offerte en vergelijk
De woningstichting heeft onze offerte met de daarbij behorende demo armaturen in overweging genomen. Sint Joseph is op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en heeft deze aan ons voorgelegd. Samen zijn we zo tot een goed assortiment gekomen om dit project mee in te vullen. Via een aanbesteding heeft de woningstichting de juiste installateur gevonden voor de montage van de verlichting voor alle wooncomplexen. Samen met beide partijen hebben we vervolgens een planning gemaakt voor het vervangen van de verlichting.

Projectuitvoering
Met de planning klaar en de opdrachten verstrekt, zijn we aan de slag gegaan met de fabricage en assemblage van de verschillende producten. Sint Joseph heeft in de meeste gevallen gekozen voor LED armaturen van het merk Emilux. Spectrus is daarvan de distributeur in Nederland, dus kunnen wij deze armaturen klant-specifiek assembleren. Door gebruik te maken van Tridonic componenten kunnen we een hoog kwaliteitsniveau waarborgen. Ook worden een aantal armaturen via andere leveranciers aangeschaft. Spectrus regelt dat deze op tijd besteld worden en bij ons binnen zijn. Daarna is het nog zaak om de juiste armaturen per wooncomplex samen te voegen en op de afgesproken datum en plaats te leveren.
Aan het eind van het project verzorgen we een mooi en overzichtelijk digitaal boekwerk met daarin per wooncomplex het armaturenoverzicht met alle specificaties. In totaal betreft het ongeveer 3500 armaturen, waarvan er ruim 2500 van het fabricaat Emilux zijn.

Woningstichting Sint Joseph te Almelo
Sint Joseph is een woningcorporatie die betaalbaar wonen en een prettige leefomgeving bovenaan zet. Hierbij staat het belang van de huurders voorop. Daarom investeren ze in het toevoegen van kwaliteit; van de woningen, van de wijken/buurten, van samenwerking, van de organisatie en van de dienstverlening.

Spectrus licht en advies
Spectrus Licht & Advies is specialist op het gebied van lichtadvies & verlichting. Naast leverancier van verlichting zijn wij een betrouwbare en zeer deskundige adviespartner. Ons motto ‘Eerst het licht, dan de lamp’ geeft precies aan waarvoor we staan. Niet zomaar verlichting verkopen, maar eerst de lichtbehoefte goed in kaart brengen en pas daarna de juiste armaturen erbij zoeken.
Kunt u hulp gebruiken bij het uitlichten van bepaalde objecten, heeft u behoefte aan een lichtplan voor uw bedrijfspand of woning, wilt u meer weten over domotica binnen uw leefomgeving óf wilt ondersteuning bij de implementatie van een duurzaam lichtplan? Dan bent u bij Spectrus aan het juiste adres. Wij begeleiden u in het complete traject, van de aanvraag en het advies tot aan de levering.
Wij zijn daarom trots dat de Sint Joseph ons het vertrouwen heeft gegeven om bovenstaand project tot een goed einde te leiden. Al onze kwaliteiten worden hierin benut, van de inventarisatie naar de aanbieding van goede vervangers tot aan de assemblage en levering op het gewenste project op het gewenste tijdstip.

Hommelbrinksstede Vaassen

In samenwerking met de eigenaren en Gelders Service Bedrijf hebben we een lichtplan gemaakt voor een nieuwbouw woning in Vaassen. Na enkele keren samen te zijn gekomen om de juiste en mooiste armaturen samen te stellen hebben we wederom een mooi project weten te realiseren. Wij hebben gebruik gemaakt van enkele en dubbele trimless inbouwspots en 1 fase rail met pendelarmaturen. In een bijgebouw is een kantoor gerealiseerd waarbij we de Liverpool van Emilux hebben toegepast om de juiste werkverlichting te hebben. Met de spots aan de zijkanten kan een werkruimte op een simpele manier sfeervol gemaakt worden. De maatvoeringen en het plan zijn van te voren besproken met de installateur om de montagewerkzaamheden soepel te laten verlopen.

Groot Zonnehoeve Apeldoorn

Het is alweer even geleden dat Dijkstra installateurs uit Epe ons benaderde om een voorstel te maken voor de binnen en buiten verlichting van Appartementencomplex ’t Quadrant in Apeldoorn. Dit appartementencomplex is de kroon op het complete complex ‘Groot Zonnehoeve’.

Om het complex de uitstraling te geven die het verdient, is er gekozen voor armaturen van iGuzzini. In het bijzonder de Twilight Joburg serie die wij rechtstreeks vanuit Italië naar de projectlocatie hebben laten versturen. Voor de algemene verlichting, de galerijen, gangen, trappenhuizen en bergingen is er gekozen voor een energiezuinige oplossing: armaturen met een sensor. Hierdoor gaat de verlichting pas aan wanneer het daadwerkelijk nodig is én past het de hoeveelheid licht aan op de omgeving.

Deze sensor functie was ook een ‘must have’ vanuit de klant: aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Het is altijd mooi om te zien hoe de plannen op papier werkelijkheid worden.

Appartementencomplex Fenikshof te Zwolle

Helaas nog zonder Bega, maar desalniettemin een heel fraai project. In Zwolle hebben wij voor de 57 appartementen en parkeergarages aan het Fenikshof armaturen mogen leveren.

Smart Elektra uit Elburg heeft de montage voor haar rekening genomen. Een omvangrijke klus, maar hard nodig nu het alweer vroeg donker wordt. Wat we hebben geleverd?

 • Buiten armaturen bij fietsenstalling
  Hiervoor hebben we gekozen voor Iguzzini masten 4,6m met opzet armatuur Twilight Bilbao
 • Galerij verlichting
  Hier is gekozen voor wand armaturen van RZB Kreis
 • Nood verlichting met pictogrammen
  Uit eigen assortiment; de noodverlichting van Emilux
 • Parkeergarage
  Ook hier kozen wij voor Emilux. En wel voor de spatwaterdicht Ocean nood met pictogrammen aan pendelset

 

Dansschool Eppink

Dansschool Eppink is een begrip in Deventer en omstreken. Wie is er niet opgegroeid met de quickstep, de cha cha en de Engelse wals. Een pand met historie en een nostalgisch interieur. Afgelopen zomer was het daarom hoog tijd om intern wat zaken te vernieuwen. De verlichting in de danszalen was nog naar wens, maar de entree en de gezellige, ruime bar werden flink onder handen genomen. Met succes!

Bij binnenkomst in de ruime hal hangen nu de prachtige armaturen Confusione van Knikerboker. De cirkelvormige lampen geven de juiste dynamiek aan de ruimte. Daarnaast is de entrée van de kleine zaal voorzien van wandarmaturen die een mooi effect geven. Hierbij is gekozen voor armatuur Foglio van Flos, die zowel naar boven als onder schijnt. Ten slotte is de gezellige bar volledig onder handen genomen. Een moderne, kleurrijke uitstraling met prachtige streetart schilderijen van beroemde artiesten. Deze doeken verdienen een plekje in de spotlight. Vandaar dat er is gekozen voor de 3-fase rail met spots.