Bezoekerscentrum A. Vogel tuinen, ’t Harde

In samenwerking met HulstFlier Installateurs hebben we de verlichting mogen leveren voor het nieuwe bezoekerscentrum van A. Vogel tuinen op de Veluwe in ’t Harde. Onze lichtadviseur Arnaud Boelema heeft het project vanuit Spectrus van begin tot eind begeleid.

Arnaud: “Geerhard van Houwelingen van HulstFlier Installateurs belde me met de vraag of ik een verlichtingsvoorstel wilde maken voor binnen en buiten, voor het nieuw te bouwen bezoekerscentrum A. Vogel. Aan de hand van een mooie presentatie kreeg ik een beeld van het duurzame pand. Door de vele hoge ruimtes en de toepassing van veel hout, kwam ik al snel uit op opbouw en pendel verlichting. De ruimtes hebben diverse functies, dus er dient niet alleen voldoende licht te zijn, maar vooral ook flexibel aan te passen hoeveelheid licht en makkelijk te bedienen. Na een bezoek van de medewerkers van het bezoekerscentrum aan onze showroom in Deventer is de keuze gevallen op Casambi.”

Een overzicht van alle toegepaste verlichting:

  • Casambi componenten, railsensoren, tijdschakelaar, converter van KNX naar Casambi, 3 fase Casambi adapter
  • Nordic 3 fase rail wit met pendelsets
  • Emilux Bologna spot met 3 fase Casambi adapter
  • Emilux Modena 3 fase spot
  • Milaan opbouw downlighter
  • Orbis met sensor en nood
  • Opali inbouwdownlighter
  • Houten buitenverlichting

Logis.P

Op de 1e en 2e verdieping van het historische pand van de Groote Sociëteit Zwolle is sinds enige tijd Logis.P gevestigd. Dit bedrijf is uitgegroeid tot marktleider in patiënt flow management in Nederland en verovert nu de rest van de markt in Europa. De kennis van complexe bezoekersstromen in de zorg hebben zij ook vertaald naar oplossingen voor overheidsinstellingen en commerciële bedrijven die gastvrijheid en klanttevredenheid willen optimaliseren.

De 2e verdieping is grondig gerenoveerd. Na renovatie ontstonden er verschillende functionele ruimtes waar goed licht noodzakelijk was. Nooter Technische Installaties vroeg ons erbij om aa deze vraag te voldoen, waarbij er een voorkeur was voor indirect licht.

Aangezien het een Rijksmonument betreft, liepen we tegen verschillende uitdagingen aan. Zo was het binnenwerk voorzien van veel donker hout, waar we uiteraard geen aanpassingen aan mochten doen. Ook kun je niet zomaar gaten maken om verlichting op te hangen. De oplossing kwam in de vorm van het nieuwste armatuur: Liverpool.

Dit pendel armatuur met reflector leek lichtadviseur Arnaud de juiste licht technische oplossing, aangezien het armatuur koppelbaar, dimbaar en UGR<19 is. Liverpool met directe licht uitstraling kwam het beste tot zijn recht in deze ruimtes. Bang voor schaduw op de werkplek door de vele balken in de ruimtes is niet nodig.  Liverpool heeft namelijk over de gehele lengte aparte vakjes zitten, waar LED-modules inzitten met lenzen. Dit geeft een mooi, gelijkmatig resultaat!

SmartR

SmartR en Innovence zijn eigentijdse en eigenzinnige consultancy-organisaties, die bedrijven helpen zichzelf slimmer te organiseren. Zij helpen met het realiseren van de ambities en wegnemen van ‘business-pain’. Dat doen zij op een enthousiaste wijze op de pijlers mens, proces en systeem.

Onlangs hebben ze intrek genomen in een nieuwe thuis. Met recht een thuis, niet zomaar een standaard kantoor. Een thuisbasis voor werken, ontmoeten en overleggen. De huiselijke sfeer zorgt voor een ziel en bij binnenkomst direct voor een prettige en vrolijke sfeer.

Dat verlichting hierin bepalend is werd aanvankelijk niet onderkend. Mooie lampen staan immers niet gelijk aan passende verlichting. Het advies van Spectrus/Emilux heeft voor het juiste resultaat gezorgd. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van functionele verlichting boven de werkplekken, de welbekende 3 fase rail in keuken, hal en tussenruimten en een eyecatcher van Wever & Ducré in de spreekruimte. Kortom: SmartR heeft nu een sfeervol thuis met sfeerbepalende verlichting.

Driepak Verpakkingen

Driepak Verpakkingen BV uit IJsselmuiden is gespecialiseerd in verpakkingen en verpakkingsmaterialen voor voedingsproducten. In samenwerking met ten Brinke uit IJsselmuiden hebben wij de verlichting mogen verzorgen. In de hal is gekozen voor lichtlijnen van Trilux. De showroom is voorzien van downlighters en LED panelen van Comodore. Natuurlijk zijn er ook verschillende noodverlichtingen opgehangen.

ReMarkAble

ReMarkAble is een communicatiebureau in Deventer. Onder het motto ‘BE GOOD, TELL IT and GET PERSONAL’ bedient ReMarkAble al ruim 23 jaar klanten in de agro- en foodsector in binnen- en buitenland. In alle gevallen doen ze dit op een opmerkelijke wijze. ReMarkAble kwam bij ons met het verzoek een lichtplan te maken in een industriële stijl en passend bij het gebouw en de uitstraling van het bedrijf. Dat hebben we gedaan.

Boven de werkplekken hangt direct/indirecte, beeldschermvriendelijke verlichting, die middels een app (Casambi) kan worden ingesteld op iedere gewenste kleur. Bijvoorbeeld om indruk te maken op een nieuwe klant, door alle indirecte verlichting in de huisstijlkleur van de klant te laten schijnen. Daarnaast kan deze verlichting ook zorgen voor de juiste mood. Tijdens de recente nacompetitie was dit rood-geel, gezien de support voor de plaatselijke Go Ahead Eagles. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden kan een andere kleur ingesteld worden. De basiskleur is ReMarkAble groen.

Daarnaast hebben we de hal voorzien van kleurrijke armaturen én is de welbekende 3-fase rails met spots op verschillende plekken gemonteerd voor extra licht en om bepaalde items aan de muur uit te lichten.

De Gasfabriek

De Gasfabriek in Deventer stond al jaren leeg. In 2016 & 2017 heeft het karakteristieke pand een ware metamorfose ondergaan. De buitenkant is behouden gebleven, maar de binnenkant is volledig gemoderniseerd. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de originele elementen die de Gasfabriek rijk was. Inmiddels houdt bierbrouwerij Duvel Nederland huis op het complex en worden de overige gebouwen ingezet als flexplekken en ontmoetingsruimtes voor innovatiecentrum ‘De Gasfabriek’.

Spectrus is betrokken geweest bij het uitlichten van verschillende ruimtes in dit prachtige industriële pand. De vergaderruimtes, kantoren en het fraaie horeca gedeelte zijn voorzien van verschillende armaturen. De 3-fase rail mocht natuurlijk niet ontbreken, evenals led panelen. In het horeca gedeelte is er gekozen voor armaturen van Civic. Doordat de armaturen los in de ruimte hangen wordt de hoogte van en de ruimte in het pand extra benadrukt. De installatie is uitgevoerd door Van Dalen Installatietechniek uit Twello. Een historisch pand met nieuwe, moderne verlichting is wat ons betreft een lust voor het oog.

B&C Nunspeet

B&C uit Nunspeet maakt raamdecoraties. De ruimte die wordt gebruikt voor overleg en vergaderingen is een prachtige, lichte ruimte die toe was aan een restyling. De wens werd uitgesproken voor een lamp die een echte eye-catcher zou zijn. In samenwerking met Dijkstra Installatie uit Epe is de ‘Dear Ingo’ van Moooi geplaatst. Dit armatuur zit al een tijd in het assortiment, maar blijft mooi vanwege de strakke lijnen en het speelse karakter. De opdrachtgever is tevreden. De restyling heeft gezorgd voor een mooie, frisse en prettige ruimte die met nog meer plezier kan worden gebruikt.

Het Notarieel

Het kantoor van Het Notarieel hebben wij gefaseerd aan mogen kleden met hele fraaie designverlichting. De functionele verlichting was goed in orde, maar de sfeer bleef achterwege. En dat is toch ook wat je bezoekers aan een notaris kantoor mee wilt geven. Om deze reden hebben wij elke spreekkamer voorzien van een ‘statement’ lamp van de merken Knikerboker, Panzari, Tonone en Moooi. Daarnaast is ook de garderobe én de receptie uitgerust met een schitterend exemplaar.

Doordat we met deze merken rechtstreeks contact hebben, kunnen we snel leveren en installeren. Het resultaat: een inrichting die past bij de uitstraling van het kantoor!